,


Saturday, November 17, 2012

8P - Tips Kebahagiaan RumahTangga

Assalamualaikum wbt

Disini Fahz nak share "8P" Tips Kebahagiaan dalam rumahtangga.Semestinya khusus buat mereka yg sudah berkahwin.Yang belum berumahtangga pun boleh baca jugak.Mana tau tips2 ini akan dijadikan panduan dalam kehidupan yg akan datang..Insya'Allah1. P yang pertama ialah 'puji' iaitu setiap pasangan perlu saling memuji antara satu sama lain dalam semua aspek kehidupan seperti masakan atau ucapan terima kasih apabila diberi pertolongan.

2. P kedua ialah 'peluk' yang mana pasangan suami isteri hendaklah selalu peluk memeluk antara satu sama lain sekerap mungkin pada setiap hari kerana pelukan itu adalah belaian penuh kasih sayang.

3. P ketiga ialah 'penghargaan' di mana amalan memberi hadiah boleh menambah kasih sayang.

4. P keempat ialah 'perhatian' yang mesti diambil berat kerana kekurangan perhatian boleh mengakibatkan pasangan terasa diabaikan.

5. P kelima mewakili 'persefahaman' kerana sebagai manusia yang bekerjaya memerlukan pasangan lebih bertolak ansur dan memahami kerjaya masing-masing.

6. P keenam membawa maksud 'pergaulan' iaitu pasangan suami isteri mesti menjaga pergaulan masing-masing dengan orang lain bagi mengelakkannya daripada melampaui batas, menimbulkan cemburu seterusnya membawa kepada pembabitan orang ketiga.

7. P ketujuh adalah 'percutian' di mana seseorang itu perlu merancang percutian berdua-duaan dengan pasangannya di tempat yang jauh daripada kesibukan dan kehidupan rutin atau gangguan lain.

8. P yang terakhir ialah 'permohonan' iaitu doa kepada Allah supaya merapatkan kasih sayang antara pasangan suami isteri serta dijauhi daripada godaan kemewahan dan keseronokan dunia.

Kunci kebahagiaan rumahtangga yang sebenar ialah mendekatkan diri dengan Allah.Apabila seseorang insan mengabaikan tanggungjawab terhadap agama,dia akan mengabaikan rumahtangga kerana jiwa yang kosong..

Selamat Beramal :)

jom komen di entry Fahz..TQVM :)

1 comment:

awak,tinggalkan komen ye..Satu pun dah okey :).kalau komen yg membina lagi bagus :)