,


Wednesday, May 1, 2013

4 Amalan Sebelum Tidur

Assalamualaikum wbt


Rasulullah SAW pernah berwasiat kepada isterinya, Siti Aisyah:
“Wahai Aisyah, janganlah engkau tidur sebelum engkau melakukan empat hal:

1. Mengkhatamkan Al-Qur’an

2. Memperoleh syafa’at dariku
3. Kaum Mu’minin dan Mu’minat redho kepadamu
4. Melaksanakan Haji dan umrah”

Aisyah bertanya: “Ya, Rasulullah… Bagaimana mungkin aku melakukan semua itu sebelum tidur?”
Rasulullah SAW menjawab: “Sebelum tidur:


1. Bacalah surat al-Ikhlas 3 kali. Maka seakan2 (sama nilainya) dengan mengkhatamkan Al-Qur’an.





2. Bacalah shalawat untukku, “Allaahumma shalli ‘ala Muhammad wa ‘alaa aali Muhammad”, maka aku akan memberi syafa’at kepadamu.
3. Mintalah keampunan untuk kaum mu'minat (Allaahummaghfir lil mu’miniina wal mu’minaat, wa lil muslimiina wal muslimaat, al-ahyaa-i minhum wal amwaat), maka niscaya mereka akan meredhoimu.
4. Bacalah “Subahanallah, Wal hamdulillah wa la ilaha illallah huwallahu akbar”, maka seakan2 (sama nilainya) engkau telah melaksanakan haji dan umrah”.
Selamat Ber Amal :)

jom komen di entry Fahz..TQVM :)

8 comments:

  1. selalu buat yg no 1 je & baca doa tido..insyaallah lepas nie akan diamalkan..

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah...smga kita sama2 ikut pesanan ini... sama2lah kita beramal :D

    ReplyDelete
  3. betul jugak ye... sama2 lah kita beramal ye fahz...

    ReplyDelete
  4. nice sharing..keep it up..=)

    Wordless Wednessday

    http://iniblogabangkamil.blogspot.com/2013/05/wordless-wednessday.html

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum, saya dtg singgah dan follow blog ni :D smile always !!

    ReplyDelete
  6. akan beringat .. selamat beramal.. :)

    ReplyDelete

awak,tinggalkan komen ye..Satu pun dah okey :).kalau komen yg membina lagi bagus :)