,


Monday, March 18, 2013

Cemburu Itu perlu... :)

Assalamualaikum wbt




Salam sejahtera warga Malaysia..Selamat Menjalankan tugas masing masing.Bersemangat sikit ye.Baru hari pertama menjalankan tugas.Jangan ada yang lemah longlai sudah :)

Ada sesiapa yang KUAT CEMBURU??? angkat tangan cepat!! ( tuan blog sedang angkat tangan sewaktu menaip entry nie ) hahahha...Cemburu tu perlu ke??

Soalan tu kalau diajukan pada Fahz "of course" la jawapannya..Cemburu tu banyak maksudnya.KATA orang, cemburu itu tandanya SAYANG. Namun, sedar atau tidak, perasaan cemburu itu ada kalanya boleh menjadi musuh yang membawa kepada kehancuran sesebuah rumah tangga.

Jadi cemburu itu perlu tapi biarlah berpada.Jangan la setiap kali pasangan kita melangkah keluar dari rumah je kita dah Fikir lain.Kadang kala sifat cemburu yang berlebihan akan memudaratkan diri kita sendiri.Misalnya terlalu ikut emosi dan stress.

“Dalam Islam, suami perlu ada sifat cemburu dan sentiasa was-was kepada isteri. Begitu juga isteri. Namun, ia perlu berada pada keadaan terkawal dan tidak memudaratkan diri sendiri serta hubungan suami isteri".
“Kedua-dua pihak harus menjaga hubungan dengan sebaiknya untuk mengelak masalah cemburu ini,”.
Panduan elak pasangan cemburu
1. Memberi sepenuh kasih sayang dan perhatian supaya suami/isteri tidak syak wasangka.
2. Mewujudkan komunikasi dua hala yang berkesan antara kedua belah pihak.
3. Jika hubungan jarak jauh, sering kali berhubung menggunakan telefon, sistem pesanan ringkas (sms), atau e-mel untuk mengeratkan kasih sayang
4. Bercerita apa saja yang berlaku sama ada di tempat kerja atau dengan rakan.
5. Elak melakukan perkara yang membawa kepada cemburu pasangan.
6. Kenalkan rakan pejabat dan kenalan rapat anda kepada pasangan.

jom komen di entry Fahz..TQVM :)

9 comments:

  1. setuju dgn entry nie..cemburu itu perlu tapi biarlah berasas

    ReplyDelete
  2. dulu masa bercinta memg cemburu jgk..skrg nie dh kahwin..kurg sikit dh hehehe

    ReplyDelete
  3. Cemburu tu perlu tapi kena tengok tempat dan keadaan..

    ReplyDelete
  4. betul tu fahz...cemburu perlu tp haruslah berpada-pada...bak kata org cemburu tandanya sayang...

    ReplyDelete
  5. cemburu over sangat cannot g jugak..hihi

    ReplyDelete
  6. btul tu..stuju sgt2.. cemburu tu tandanya syg..

    ReplyDelete
  7. Untuk aku cemburu ini berlaku sebab suami..
    Jika suami pandai mendidik isteri dan yakin akan isterinya maka tak der cemburu dahsyat punya..

    Sebaliknya wanita perlu cemburu kat suami sebab lelaki ini kalau tak cemburu ..menjadi2 peel dia tu..hehehehheheh

    ReplyDelete
  8. Mari join sini. ^^ Best!!

    http://meyrajohn.blogspot.com/2013/03/giveaway-topup-pearlcholic-birthday-by.html

    Thanks!!

    ReplyDelete
  9. Join sini, http://meyrajohn.blogspot.com/2013/04/fabuloous-giveaway.html AWESOME!

    ReplyDelete

awak,tinggalkan komen ye..Satu pun dah okey :).kalau komen yg membina lagi bagus :)