,


Saturday, April 21, 2012

12 Cara memilih Sahabat menurut Islam

Assalamualaikum wbt
Kumulai Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

ehsan en google

Pertama : Jika engkau berbuat baik kepadanya,ia akan melindungimu

Kedua : Jika engkau merapatkan persahabatan dengannya, ia akan membalas baik persahabatanmu itu.

Ketiga : Jika engkau memerlukan pertolongan darinya berupa wang @ sebagainya, ia akan membantumu.

Keempat : Jika ia melihat sesuatu yang tidak baik daripadamu, ia akan menutupnya.

Kelima : Jika engkau meminta sesuatu bantuan darinya, ia akan mengusahakannya.

Keenam : Jika engkau berdiam diri (malu hendak meminta), ia akan menanyakanmu.

Ketujuh : Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikkan kepadanya, ia akan menerima dengan baik.

Kelapan : Jika ia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripadamu, ia akan menghargai dan menyebut kebaikanmu.

kesembilan : Jika datang sesuatu bencana menimpamu, ia akan meringankan kesusahanmu (iaitu membuat sesuatu utk menghilangankan kesusahan itu).

Kesepuluh : Jika engkau berkata kepadanya, nescaya ia akan membenarkanmu.

Kesebelas : Jika engkau merancangkan sesuatu,nescaya ia akan membantumu.

Keduabelas : Jika engkau berselisih faham,nescaya ia akan lebih senang mengalah utk menjaga kepentingan sahabat..

( sahabat terbaikku adalah suamiku...)

jom komen di entry Fahz..TQVM :)

15 comments:

  1. salam fahz!,
    perkongsian yang menarik, tq tau!

    ReplyDelete
  2. diera suka sgt entry nih.
    tq sbb share.
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. fahz pun suka entry nie.welcome dear :)

      Delete
  3. memang betul tu.hehehe..suami??fahz ni dah kawen ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha soalan apakah ini arelan???

      Delete
  4. Minta dishare untuk kegunaan masa depan :]

    ReplyDelete
  5. entah bila akan dapat sahabat sebegitu..

    suami?,,err..entah bilalah nak bersuami nih..wuwuwu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhe nanti dapat la bersuami cik lavender.sabaq na.

      Delete
  6. kadang2 tertanya. masih adakah best friend forever untuk diri ini. mungkin sikap mama lynn yg kadang suka menyendiri membuatkan ikatan persahabatan itu terkadang on dan off.

    ReplyDelete

awak,tinggalkan komen ye..Satu pun dah okey :).kalau komen yg membina lagi bagus :)